top of page
Search
Writer's pictureGizem Topsakal Acet

Başarılı insanların ortak noktaları nelerdir?

Updated: Mar 2, 2021


Birçoğumuz herhangi bir iş ile uğraşırken karşılaştığımız ilk engelde hızlıca oradan uzaklaşmaya çalışır ve vazgeçme eğiliminde olabiliriz. Bu sebeple insanları başarılı ve başarısız olmak üzere ikiye ayırmak gerektiğine inanıyorum. Çünkü başarılı insanlar tam da bu kırılma noktasında kendi farklarını ortaya koyarlar.


Peki başarılı insanlar başarısız olmuş insanlardan farklı olarak ne yapar kısaca bahsetmek isterim.



  • Öncelikle kendilerine inanır ve güvenirler.

(Bilmeliyiz ki inanmak başarmanın yarısıdır.)

  • Başarısız olmaktan korkmazlar.

(Çünkü bilmeliyiz ki başarısız olmak sürekli bir durum değil bizim fırsata çevireceğimiz bir kriz olmalıdır. Ders alıp doğru yolu bulmamız gereken adım olduğunu unutmamalıyız.)

Hayatlarındaki iş ve özel yaşam dengesini doğru kurgularlar.

(Önemli olan içsel motivasyonumuz ve ruh sağlığımızdır. Eğer bu dengeyi kuramazsak bir zaman sonra ruhsal bir çöküntüye girme oranımız yüksektir. Bu durum bizi başarıdan uzaklaştıracaktır.)

  • Bir plan dâhilinde yaşarlar.

(Hayatımızı belli ölçüde planlayarak yaşamalı doğru zamanda doğru yerde olmayı bilmeliyiz. Gereksiz şeylere fazla, gerekli şeylere az zaman ayırma eğiliminden uzak olmalıyız.)

  • İlgi alanından ziyade etki alanını geliştirmeye odaklanırlar.

(Buradaki odak noktamız önce kendimizi sonra çevremizi geliştirmek olmalı. Etkili insanlardan olmayı kendimize hedef belirlemeli, Daha iyi nasıl olabilir, nasıl geliştiririm vb. düşüncelerde gezmeli bunun dışında o öyle demiş, bu böyle yapmış, o ondan ayrılmış, kim ne giymiş yemiş gibi hayatımıza olumlu etki etmeyecek ıvır zıvır işlere takılıp kafa yormamalıyız.)

  • Reaktif değil, proaktif insanlardır.

(Herhangi bir durumda park edip beklemektense sorumluluk bilinciyle aksiyon almayı kendimize görev bilmeliyiz. Çözüm üreten, problem çözen taraf olmalıyız.

*Reaktif insan: Çözüme değil probleme odaklanan, negatif ve pasif düşünce yapısına meyilli, kendi potansiyelini yükseltmekten ziyade başkalarını eleştirip düşürmeye çalışan kişilik yapısı.

*Proaktif insan: Çözümcü düşünce yapısı olan, aktif, hareketli, pozitif düşünce yapısında, kendi potansiyelini geliştirip kendini gerçekleştirmeye odaklı kişilik yapısı.)

  • Acele kararlar almazlar.

(Önemli olan doğru zamanda doğru kararlar alabilmemizdir. Acele ve ani verdiğimiz kararlar bizi zararlı çıkarabilir. Sonuçlarını doğru değerlendirmeli adımlarımızı atarken emin olmalıyız.)

  • Bol okur sürekli güncellenen ayaklı kitap olurlar.

(Kendi düşünce yapımıza uygun ve karşıt birçok kitap okumalı artı bakış açıları geliştirmeliyiz. Çok okuyup bol düşünmeliyiz.)


Yukarıdaki adımları zihnen ve bedenen uygulamaya başladığımız anda hayatımızda ve bakış açımızda büyük değişimler yaşadığımızı gözlemleyeceğiz. Bu sayede engellerle baş etmenin daha kolay olduğunu, bakış açımız değiştiği için daha farklı çözümler üretebildiğimizi, daha üretken bir zihin yapımızın oluştuğunu, daha kaliteli zaman geçirdiğimizi, daha yerinde kararlar aldığımızı fark edeceğiz.


Peki buna rağmen herhangi bir durumda başarısızlıkla karşılaştığımızda neler yapmalıyız hangi adımları atmalıyız kendimize sormamız gereken sorular neler olmalı? Gelin birde bunu maddelendirelim derim.


Öncelikle amacım neydi, ne oldu, ne durumdayım?

  • Planlarımı yaparken doğru yapmadığım ya da atladığım bir adım var mıydı varsa neydi?

  • Adım atmaktan çekindiğim adımlar oldu mu?

  • Yol alırken beni engelleyen neydi, engellerim nelerdi?

  • Bu engellere nasıl tepkiler verdim?

  • Eksiklerim var mıydı ve bunlar nelerdi?

  • Başarısızlığımdan olumlu hangi geri bildirimi almalıyım?

  • Başarısızlığımı nasıl etkisiz hale getirebilirim ve faydalı hale getirebilirim?

  • Bu işin başında olsam neleri tekrarlamaz, nelere daha fazla önem verirdim?

  • Şimdi ne yapacağım?

Yeni bir adım atmadan önce kendimize bu soruları soralım ve gerçekten objektif cevaplar verelim. Kendimize dürüst olalım. Enerjimizi başaracağımıza odaklayalım, engellerin bizi yıldırmasına izin vermeyelim. Biz içsel motivasyonumuzu yüksek tutup doğru adımlar attığımız takdirde başarısızlıklarımızdan aldığımız dersleri doğru algıladığımız takdirde başarı kapısını er yada geç açacağımıza inanıyorum dostlar.

Başarı sizinle olsun…


Kitap önerim:

* Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı / Stephen R. Covey

* Etkili Motivasyon / Tarık Işıksaçan


Sevgilerimle.

Recent Posts

See All

Comentarios


Yazı: Blog2_Post
bottom of page